Les persones amb baixos ingressos ja poden demanar l’ajuda de 200 euros

Dimecres, 22 de març de 2023

El Govern d’Espanya ha aprovat un ajut de 200 euros per a persones amb baixos ingressos i patrimoni. Queden fora les persones que durant el 2022 hagin rebut l’Ingrés Mínim Vital, una pensió o amb rendes superiors als 27.000 euros.

El Govern d’Espanya ha aprovat una ajuda de 200 euros per a persones amb baixos ingressos i patrimoni. Es tracta d’una línia directa d’ajuda, és a dir, que es fa a través d’una única transferència bancària a les persones sol·licitants beneficiàries. Es regula en l’article 74 del Reial decret llei 20/2022.

Les entitats sense ànim de lucre que donen suport a persones en situació de vulnerabilitat en molts casos esdevenen un punt d’assessorament on resoldre dubtes i, fins i tot, on fer el tràmit, davant les limitacions de les persones sol·licitants.

Aquest és el cas de Càritas Barcelona que informa les persones que se'n poden beneficiar: "La majoria de gent que necessita aquesta ajuda, no sap que existeix. L'Administració pública no els ha enviat cap informació a casa, explicant-ho. Nosaltres els hem anat a buscar", comenta Mercè Darnell, responsable de necessitats bàsiques de l'organització.

Qui es pot beneficiar de l’ajuda de 200 euros?

Per poder rebre aquests diners cal tenir residència habitual a Espanya i haver estat en alguna d’aquestes dues situacions laborals durant el 2022:

  • Haver treballat per compte propi o d’altri, estant d’alta en el corresponent règim de la Seguretat Social o mutualitat.
  • O haver rebut el subsidi o prestació per desocupació.

Tenint present això, també cal afegir aquestes dues condicions:

  • Haver rebut ingressos íntegres inferiors a 27.000 euros anuals, és a dir, l’import en brut sense descomptar despeses ni retencions.
  • I tenir un patrimoni inferior a 75.000 euros anuals a 31 de desembre, descomptant l’habitatge habitual.

Per fer el càlcul se sumen les rendes i el patrimoni de les següents persones que hi conviuen amb la sol·licitant:

  • La persona beneficiària.
  • El o la cònjuge o la parella de fet.
  • Els fills o filles menors de vint-i-cinc anys o amb discapacitat (igual o superior al 33%), amb rendes que no superin els 8.000 euros.
  • Ascendents fins a segon grau per línia directa, és a dir, pares/mares i avis/àvies.

Qui s'exclou de l’ajuda?

No poden rebre l’ajuda aquelles persones que a 31 de desembre de 2022 hagin estat en les següents situacions:

  • Hagin rebut l’Ingrés Mínim Vital (IMV), inclòs el complement d’ajuda a la infància. En cas d’haver sol·licitat l’IMV durant el 2022, però no haver-lo començat a cobrar, també es pot demanar l’ajuda de 200 euros.
  • O hagin cobrat pensió de la Seguretat Social.

Tampoc es pot rebre aquesta ajuda si alguna de les persones convivents (especificades en l’apartat anterior) ha administrat una societat activa o ha estat titular d’accions o participacions no cotitzades.

En aquesta línia, Darnell assegura que amb aquest criteri molta gent queda fora de l'ajuda de 200 euros. Afegeix que, en tot cas, "l'estat ja té les dades de les persones que treballen o han rebut el subsidi, per tant, els hi podria enviar el xec i prou".

La sol·licitud s’ha de fer entre el 15 de febrer i el 31 de març i la tramitació, a través de la Seu Electrònica de l’Agència Tributària, amb el formulari electrònic.

Darrera actualització: 22.03.2023 | 15:02